Aktuális ajánlatok, hírek

150 esztendős a soproni gázszolgáltatás

továbbküldés

Ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

további üzenet?
[Nyomtatóbarátverzió és nyomtatás]nyomtatás

Sopron városában 150 évvel ezelőtt indult el a gázszolgáltatás, a jeles évfordulót a GDF SUEZ Csoportba tartozó Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. ünnepélyes keretek között, a soproni Polgármesteri Hivatallal közösen ünnepelte meg 2016. október 20-án.

Környezetvédelmi rehabilitáció Győrben

A kőszén alapú városigázgyártást Flandorffer Ignác indította el Sopronban 1866-ban. Még ebben az évben megindult a gázszolgáltatás: szilveszterkor a soproni városháza már gázlámpákkal világította be a termeit.

A soproni gázgyár megalapításának másfél évszázados évfordulóját a GDF SUEZ Csoportba tartozó Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. ünnepélyes keretek között, a soproni Polgármesteri Hivatallal közösen ünnepelte meg, ami jól jellemzi a város fejlődése és a gázszolgáltatás közötti kapcsolat jelentőségét.

Az ünnepségen részt vettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői, a soproni városvezetés, az energetikai iparág vezetői, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. korábbi és jelenlegi vezetői, valamint a GDF SUEZ képviselői.

A magyar földgázellátás biztonságát fokozza a források és útvonalak diverzifikációja, valamint a hazai kitermelés szinten tartása – amely utóbbihoz hozzájárul a hazai szénhidrogénes bányászati koncessziók sikere is –, és erre alapozva garantálható hosszú távon a földgáz elérhető és megfizethető áron történő szolgáltatása a fogyasztóknak. A városigáz után 1986-ban jelent meg Sopronban a földgáz: a földgáz felhasználása és szolgáltatása azóta is folyamatos a városban és a régióban, amiben kiemelkedő szerepet tölt be az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. és az ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt.” – hangsúlyozta Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az ünnepség megnyitóbeszédében.

A soproni gázgyár létrejötte jó példája a soproniak összefogásának és a fejlődésbe vetett hitének. Ez minden fejlődésnek az alapja, és a soproniak ebben mindig is az élen jártak” – mondta el Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőbeszédében.

Jean-Luc Vandenbrouck, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a GDF SUEZ számára fontos a múlt emlékeinek megőrzése: „Büszkék vagyunk arra, hogy már másfél évszázada szorosan összefonódik a gázszolgáltatás és Sopron városának fejlődése, és hogy Sopron ad otthont a GDF SUEZ Gázmúzeumának. A múlt értékeinek megőrzése mellett a fenntartható jövő érekében a GDF SUEZ jelenleg is környezetvédelmi munkálatokat végez a soproni kirendeltségének területén.”

Berkes Gábor, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. műszaki igazgatója az elmúlt 150 esztendő legfontosabb mérföldköveit mutatta be.

Az ünnepség zárásaként Jean-Luc Vandenbrouck felavatta az utolsó, még működő utcai gázlámpa alatt kihelyezett emléktáblát, mely a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium falán található. Az utolsó gázlámpa fénye és az emléktábla jelképezi a GDF SUEZ elkötelezettségét az elődök tisztelete és a biztonságos gázellátás iránt.

A fotókon Jean-Luc Vandenbrouck mellett Dr. Aradszki András és Dr. Fodor Tamás látható.

Sopron, 2016. október 20.

GDFSUEZ

Az Ön böngészőjében nincs a tartalom megtekintéséhez szükséges Flash bővítmény (plug-in) telepítve.
Kérjük, a telepítéshez kattintson az ikonra.
getflashplayer